Wil jij een ventilator kopen? Bedenk eerst wat je nodig hebt. Dan weet je waar je naar moet zoeken. En wie weet kun je daar een aanbieding voor scoren. Dan kun je een ventilator kopen die past bij jouw eisen en wensen, zonder de maximale prijs hiervoor te hoeven betalen. Dan kun je van die bespaarde centen mooi een ijsje kopen, of juist iets heel anders. Een ventilator kopen begint dus bij nadenken. Zo kun je nadenken over draaimogelijkheden, snelheden, formaat, energielabel, geluidsniveau en merk voordat je een Fauve ventilator kopen gaat.

Voorkeuren en mogelijkheden

Merk en energielabel zijn voornamelijk een kwestie van voorkeur. Er is niet één specifiek merk dat de allerbeste ventilatoren maakt, bijvoorbeeld. Je kunt een ventilator kopen van allerlei elektronicamerken. Een nieuwe ventilator heeft vaak een goed energielabel. Bij de specificaties van de ventilator kun je het precieze label vinden. Veel ventilatoren kunnen draaien en hebben verschillende snelheden. Maar niet allemaal. Drie snelheden is voor de meeste mensen voldoende. Hoe sneller de bladen draaien, hoe meer geluid de ventilator zal maken. Een ventilator draait meestal niet helemaal rond, maar draait heen en weer.

Snelheid en formaat

Het geluidsniveau kan dus aan de snelheid van de ventilator liggen. Het maximale geluidsniveau vind je vaak ook in de specificaties en geldt dan voor de maximale snelheid. Daar kun je op letten bij een ventilator kopen. Het formaat is vooral van belang voor waar je de ventilator wil laten. Zo neemt een statiefventilator veel ruimte in en een tafelventilator weer minder. Een torenventilator is de compacte middenweg van deze twee. Met een plafondventilator neem je helemaal geen bruikbare ruimte weg. Een usb-ventilator neemt ook weinig ruimte in. Zo’n ventilator kopen doe je puur om je gezicht tijdens werken of rijden bijvoorbeeld te verkoelen.