Bij het kopen van een haard hout is het belangrijk om te weten welke houtsoort de mooiste vlammen geeft. Er zijn verschillende soorten haardhout verkrijgbaar, zoals beukenhout, eikenhout en acaciahout. Elk type haardhout geeft een andere sfeer aan je woning. In dit artikel vertellen we wat de voordelen zijn van elke houtsoort en geven we advies over welk type haardhout je het beste kunt kopen.

De houtsoorten die het beste branden

Beukenhout is een goede keuze als je een mooie, heldere vlam wilt. Het hout brandt lang en geeft een aangename warmte af. Eikenhout is daarentegen beter geschikt voor mensen die een rustige sfeer in hun huis willen creëren. Het hout brandt ook lang en geeft veel warmte af, maar de vlammen zijn niet zo fel als bij beukenhout. Acaciahout is perfect als je snel wat extra warmte in je huis wilt. Het hout brandt kort, maar geeft wel veel warmte af.

Welke houtsoort het beste is

Als je nog nooit een haard hebt gehad, is beukenhout de beste keuze. Het is makkelijk te verkrijgen en relatief goedkoop. Eikenhout is duurder dan beukenhout, maar als je een rustige sfeer in je huis wilt creëren, is eiken brandhout kopen zeker de moeite waard. Acaciahout is het meest duurste van de drie houtsoorten, maar als je snel wat extra warmte in je huis wilt, is het zeker de moeite waard.

Hoe je hout mooiere vlammen geeft

Koop altijd haardhout van een erkende leverancier. Hout dat is gekloofd en droog is , zal het beste zijn om te branden. Zorg er verder voor dat je hout goed opslaat, zodat het niet nat wordt. Haardhout dat nat is, geeft namelijk minder mooie vlammen en produceert meer rook. Verder is het belangrijk dat je houtkachel of open haard goed onderhouden wordt. Op deze manier creëer je de ideale omstandigheden voor mooie vlammen.

Kortom, als je een mooie vlam wilt met een heldere gloed, kies dan voor beukenhout. Als je liever een rustige sfeer in huis creëert en minder geld uit wil geven, ga dan voor eikenhout. En als je snel wat extra warmte in huis wilt en bereid bent om iets meer te betalen, kies dan voor acaciahout.