Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, een assertiviteitstraining heeft echt zin. Assertiviteit werkt voor iedereen. Verwar ‘assertief’ niet met ‘agressief’. De meest vredelievende persoon kan assertief zijn. Als je assertief bent, kom je voor jezelf op. Hoe doe je dat? Wat leer je eigenlijk bij een training?

Voor jezelf opkomen is ook een stapje terugdoen

Bij ‘assertief zijn’ denken veel mensen aan het altijd op je strepen staan. Altijd vanuit je eigen voordeel handelen. Soms zelfs met agressie of ferme woorden. Wie deze associaties heeft bij een training assertiviteit, heeft er waarschijnlijk nog nooit eentje gevolgd. Bij een assertiviteitstraining leer je namelijk niet alleen op je strepen te staan, maar ook om een stapje terug te doen. Soms moet je namelijk ook een ander het voortouw laten nemen.

Die situaties herkennen, is onderdeel van de assertiviteitstraining. Assertiviteit, agressiviteit en passiviteit liggen dicht tegen elkaar aan. Grenzen overschrijden gebeurt al snel. Met een training leer je om binnen de kaders te werken.

Meer zelfvertrouwen

Het is echt waar: van een assertiviteitstraining krijg je meer zelfvertrouwen. Bij een dergelijke training leer je namelijk jezelf te ontplooien. Je leert hoe je jezelf kunt motiveren en hoe je angsten kunt overwinnen. Ook leer je hoe je meer uit het leven kunt halen.

En dat is fijn, want daardoor voel je je minder snel aangesproken, aangevallen of gedupeerd. Die gevoelens zorgen er juist voor dat we vaak in conflicten terechtkomen. Mensen die zich snel aangevallen voelen, maar zich niet kunnen weren, worden een gemakkelijk slachtoffer in zo’n conflict. Met een training gespreksvaardigheden kun je ten eerste al voorkomen dat je in een conflict terechtkomt, en ten tweede weet je hoe je je uit een conflict kunt redden.

Oplossingsgericht denken

Bij een assertiviteitstraining leer je oplossingsgericht te denken. En dan niet alleen om je eigen hachje te redden, maar ook om rekening te houden met de behoeften van anderen. Je blikveld wordt breeder, je gaat meer mogelijkheden zien en je creativiteit krijgt de volledige ruimte. Op die manier kom je tot betere, structurele oplossingen die voor alle betrokken partijen kunnen werken.

Minder stress in het leven

Stress is misschien wel de grootste sluipmoordenaar in ons leven. In Nederland leven we op een manier waarbij we altijd ‘aan’ moeten staan. En dat levert enorm veel stress op. Die stress zetten we dan weer om in fysieke klachten: overal pijn, hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn. Vervelende klachten die je zeker wilt voorkomen. Bovendien kost stress energie. Energie die je beter productief kunt gebruiken.

Alleen daarom al is een assertiviteitstraining zinnig. Je kunt meer aan, helderder denken en hebt meer zelfvertrouwen.