Je hebt er vast wel eens van gehoordvan die kleine,  ronde sci-fi achtige stofzuigers met borstelarmpjes die je gewoon aan kunt zetten en bij weg kunt lopen. Jeweetwel, zo één waar katten altijd bovenop gaan zittenEen RobotstofzuigerMaar hoe werken ze? En wat zijn nou eigenlijk de voordelen van zo’n robotstofzuiger? We geven je graag antwoord in deze blog! 

Over de robotstofzuiger 

Een robotstofzuiger is een kleinvaak rond apparaat met een diameter tussen de 25 en 35 centimeterEen robotstofzuiger heeft meestal twee borstelarmen: een spiraal en een borstelarmpje om (huisdier)haren en stof te kunnen verzamelenSoms zie je ook robotstofzuigers met twee borstelarmpjes Qua prijs kun je het zo duur maken als je zelf wil: jhebt tegenwoordig al een redelijke robotstofzuiger vanaf €100. Wil je een robotstofzuiger met meer uitgebreide functionaliteiten? Dat kan! Maar hier betaal je uiteraard ook meer voor 

 

De grootste voordelen van een robotstofzuiger op een rijtje 

  • Één van de grootste voordelen van een robotstofzuiger is het feit dat hij draadloos is. Nooit meer gezeur met de stofzuigerslang of ruzie met de stekker die niet meer oprolt. Wat een genot! 
  • Naast draadloos is een robotstofzuiger ook superlicht en compact. Je hoeft  dus nooit meer een zware, logge stofzuiger meer de trap op en neer te slepen 
  • Een goede robotstofzuiger is net zo sterk als een gewone stofzuiger, je levert dus niet in op zuigkracht of functionaliteit 
  • Sommige robotstofzuigers hebben de optie om deze op afstand te besturen via een app. Met deze robotstofzuigers hoef je dus niet eens thuis te zijn om hem in te schakelen & je komt altijd terug in een schoon huis. Heerlijk! 
  • Er zijn robotstofzuigers beschikbaar die naast stofzuigen ook tegelijkertijd kunnen dweilenNooit meer zelf stofzuigen en ook nooit meer zelf dweilenKlinkt als een droom toch? 

Robotstofzuiger op afstand bedienen 

Er zijn dus robotstofzuigers die je op afstand kunt bedienen. Zo kun je gewoon op je werk zorgen dat je woning wordt schoongemaakt, ideaal toch? Er zijn twee verschillende manieren waarop je de robotstofzuiger op afstand kunt bedienen, namelijk met een afstandsbediening of met een app.  

Met de afstandsbediening kun je de robot aan en uitzetten en het programma wijzigen. Maar ook kun je het apparaat laten navigeren en zelfs terugsturen naar het laadstation. Het enige nadeel van afstandsbediening is dat je binnen een bepaald bereik van de robot moet zijn om deze te kunnen bedienen. 

Met de app heb je iets meer bewegingsvrijheid. Hiermee kun je de robotstofzuiger ook bedienen als je niet thuis bent, dus bijvoorbeeld op je werk. Je kunt hierbij precies zien waar in je woning de robotstofzuiger al heeft gezogen en waar nog niet. Ook kun je deze een bepaalde ruimte laten zuigen. 

Waar let je op bij het aanschaffen van een robotstofzuiger? 

Afhankelijk van jouw schoonmaaksituatie thuis zijn er een aantal factoren waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een robotstofzuiger. Eén van deze factoren zijn de borstels van de stofzuiger. Er zijn modellen met één of twee borstels, borstels aan de voorkant of aan de zijkanten. Daarnaast is het goed om te kijken naar de grootte van het stofreservoir. De kleinste zijn zo’n 0.2 liter en de grotere zo’n 0.8 tot 1 liter. 

De beste robotstofzuiger vinden 

Hoewel een robotstofzuiger een zeer handig huishoudelijk apparaat is, zijn de verschillen in modellen en uitvoeringen groot. De robotstofzuiger is een relatief nieuw apparaat en zijn dan ook nog in constante ontwikkeling. Zo zijn en naast robotstofzuigers nu ook al dweilrobots. Oudere robotstofzuigers kunnen moeite hebben met bijvoorbeeld je tapijt, om dit te voorkomen dien je je goed in te lezen in welk model je aanschaft. Hierbij kun je onpartijdige reviews huishoudelijke apparaten raadplegen. Hier kun je ervaringen van andere gebruikers en testpanels lezen. Zo krijg je een beeld van welke robotstofzuigers geschikt zijn voor jou en welke je beter niet kunt aanschaffen.