Ieder jaar komt het weer terug, de reclames en radiospotjes voor het oversluiten van je zorgverzekering. Veel mensen hebben ooit eens een zorgverzekering afgesloten en laten het vervolgens jarenlang hetzelfde. De redenen hiervoor zijn tijdsgebrek, geen zin om over te stappen of omdat het te ingewikkeld zou zijn. Toch is het verstandig om ieder jaar te controleren of jouw huidige zorgverzekering nog bij jou past. Met overstappen van zorgverzekering kun je namelijk een hoop geld besparen. In dit artikel lees je hoe je erachter komt welke zorgverzekering bij jou past.

Een basisverzekering is altijd hetzelfde toch?

Een basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, daarom hoef ik niet over te stappen. Dit is een reden die we vaak horen, waarom mensen niét willen overstappen. Toch zit er wel degelijk verschil tussen basisverzekeringen, anders zou je ook niet verschillende premies bij verschillende verzekeraars betalen. Het klopt in zoverre dat alle basisverzekeringen in principe dezelfde zorg vergoeden. Toch hebben basisverzekeringen verschillende premies. Dit komt door de afspraken die zorgverzekeraars onderling met zorgaanbieders maken. Daarnaast spelen de financiële reserves van de zorgverzekeraar ook mee, de leeftijd van de verzekeringnemer en het type polis wat je afsluit (natura, restitutie of combinatie). Kies je ervoor om jouw eigen risico te verhogen, dan zorgt dit er ook voor dat jouw premie lager wordt. Wil je weten welke basisverzekering het beste bij jou past? Dan kun je online jouw zorgverzekering vergelijken via een vergelijkingswebsite zoals Vergelijkdezorgverzekeringen.nl.

Hoe kun je bepalen welke basisverzekering bij je past?

Wellicht denk je: ‘Allemaal leuk dat online vergelijken, maar ik weet nu nog steeds niet waar ik op moet letten.’ Dan is het fijn om te weten hoe je kunt bepalen welke basisverzekering bij je past. 

Check je budget

Allereerst kijk je naar je budget. Hoeveel je maandelijks te besteden hebt, beïnvloed natuurlijk of je het liefste de goedkoopste polis hebt of dat je ook een wat duurdere polis kunt nemen. Houd je maandelijks weinig over, dan is het verstandig om voor de goedkoopste polis te gaan. Check hierbij overigens wel of dat je recht hebt op zorgtoeslag. Dit kan jou namelijk geld schelen. 

Bepaal hoeveel vrije artsenkeuze je wilt

Doordat verzekeraars afspraken maken met zorgverleners, kan het zijn dat de ene zorgpolis jouw zorgkosten bij een bepaalde arts of ziekenhuis wel vergoeden en een andere polis niet. Je hebt in principe altijd vrije artsenkeuze, maar het verschil zit in welke artsen wel en niet niet vergoed worden. Niet alle polissen vergoeden namelijk alle huisartsen, tandartsen, wijkverpleging,verloskundigen. Afhankelijk van hoe belangrijk je dit vindt, kun je jouw polis hierop aanpassen.

Kan ik eigen risico verhogen?

Heb je voldoende buffer om grote zorgkosten op te vangen? Dan kun je ook overwegen om jouw eigen risico te verhogen. Hierdoor wordt jouw premie lager.

Heb ik aanvullende zorg nodig?

Denk je meer zorg nodig te hebben dan jouw basisverzekering vergoed? Dan kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Met een aanvullende verzekering kun je jezelf extra verzekeren voor kosten zoals lenzen, brillen en extra fysiotherapie.