Veel mensen dromen ervan om een eigen boot te hebben en dagen lang te varen op mooie wateren. Maar waar moet je op letten wanneer je een boot gaat kopen? Wij helpen je en geven je in dit artikel een aantal handige tips voor het kopen van een boot. 

Merk

In een verkoophaven liggen vaak veel verschillende boten. Het is handig om vooraf te weten wat voor boot jij wilt kopen, zodat je kunt kijken of er een boot is die aan jouw wensen voldoet. Er zijn waarschijnlijk ook verschillende merken in zo’n haven te vinden. Als je er weinig verstand van hebt, kan het slim zijn om je te laten adviseren over boot merken door Jachtmakelaardij Kappers.

Budget bepalen

Zorg dat je vooraf weet wat je te besteden hebt en wat je maximaal uit wilt geven aan een boot. Door vooraf een budget te bepalen, weet je welke boten je zou kun kopen. Zo heb je een realistischer beeld en kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je bij een verkoophaven gaat kijken. Houd bij het bepalen van je budget ook rekening met eventuele reparatiekosten en kosten voor onderhoud. 

Aankoopkeuring

Het is niet verstandig om een boot zonder aankoopkeuring te kopen. Wanneer je een aankoopkeuring laat uitvoeren, kijkt een expert naar de boot. Deze zal achter problemen komen die niet op het eerste gezicht zichtbaar zijn. In een uitgebreid rapport is vervolgens terug te vinden wat de gebreken zijn en of het nodig is dat hier iets aan gedaan wordt voordat de boot gebruikt kan worden door de nieuwe eigenaar. Deze punten kan je meenemen in de onderhandeling, zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de kosten voor reparatie door de verkoper betaald worden wanneer dit minder dan tien procent van het verkoopbedrag is. Dit bedrag zal dus van de koopsom afgaan. 

Laat je adviseren

Het maakt niet uit of je zelf veel verstand van boten hebt of niet, het is altijd verstandig om nog iemand naar de boot te laten kijken voor je hem aanschaft. Kies het liefst voor iemand die verstand heeft van boten en ervaring heeft met kopen en verkopen van boten, zoals een jachtmakelaar. Hij of zij zal je goed advies geven en hiermee voorkom je een miskoop. Zo kun je zeker weten zorgeloos genieten tijdens de dagen die je op het water gaat doorbrengen met jouw nieuwe boot!