Omdat het in ons land niet zo veel voorkomt en niet verplicht is, sta je er soms niet bij stil. Maar in veel Europese landen is het verplicht om sneeuwkettingen in elk geval bij je te hebben. Toch wel iets om niet te vergeten mocht je in de koudere seizoenen op reis gaan. Het is trouwens wel heel erg fijn als je op hele glibberige besneeuwde en beijzelde wegen rijdt. En je voelt dat je weer extra grip krijgt op het wegdek dankzij je sneeuwkettingen.

In welke landen ben je verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben?

  • Duitsland
  • Italië, provincie Milaan en Aostavallei
  • Frankrijk
  • Zwitserland
  • Tsjechië
  • Kroatië
  • Scandinavische landen

Je kunt zien aan het blauwe ronde verkeersbord met wiel afgebeeld met sneeuwketting dat je sneeuwkettingen om moet hebben. En per land hoort daar ook een maximum snelheid bij. Mocht er in deze landen tijdens je reis iets voorvallen en je hebt geen sneeuwkettingen gebruikt, is er in veel gevallen sprake van omgekeerde bewijslast. Je krijgt automatisch alle schuld. En riskeer je fikse boetes.

Waar moet je op letten?

Bij het sneeuwkettingen kopen kijk je allereerst de bandenmaat na die je terugvindt op de zijkant van je wiel. Het is raadzaam om na te gaan of de sneeuwkettingen gebruiksvriendelijk zijn.

Tips voor het omleggen

Lees eerst instructie. Oefen in alle rust thuis want niets is zo vervelend als onderweg in de kou staan te klungelen. Het makkelijkst is om de sneeuwkettingen samen met dikke handschoenen die vies mogen worden, een kleedje waar je op kan zitten zodat je niet in sneeuw hoeft te liggen in een pakketje in de auto te leggen. Op een plekje waar je snel en makkelijk bij kan. Zorg ervoor als het moment daar is dat je op een veilige rustige ruime plek staat zodat je niemand in de weg staat en je niet aangereden kunt worden. Zet je auto op de handrem. Controleer voor je ze om je wiel gaat leggen eerst of er geen knopen in zitten. Het is handig om achter het wiel te beginnen. Als de sneeuwkettingen erom zitten rijd dan eerst een paar meter om te checken of het allemaal goed zit. Het is aan te raden om met kettingen niet harder te rijden dan 50 kilometer per uur.