De rouwverwerking na het verlies van een dierbare is iets waar iedereen op een dag mee te maken krijgt. Hoe kom je het beste door deze periode heen?

Rouwverwerking

Rouwverwerking is het verwerken van verlies. Hiervan is bijvoorbeeld sprake na een scheiding of het verlies van relaties. In dit geval spreken we specifiek over rouwverwerking na het overlijden van een dierbare. Tijdens de rouwverwerkingsfase hebben veel mensen moeite met functioneren in het dagelijks leven. De gedachte zijn vaak bij de overledene, waardoor mensen problemen kunnen hebben met de concentratie.
De rouwverwerkingsfase is een belangrijk proces waar je niet omheen kan. Tijdens dit proces probeer je tot rust te komen.

De fasen van rouwverwerking

Ontkenningsfase

Soms verkeren mensen aan het begin van de rouwverwerking in de ontkenningsfase. Ontkenning is een algemeen afweermechanisme waarmee men zich beschermt door de waarheid geheel te ontkennen. Dit geeft de persoon de kans om de waarheid langzaam tot zich te laten komen. Uiteindelijk zal je van de ontkenningsfase af moeten om volledig psychische rust te bereiken.

Boosheidsfase

Na de (eventuele) ontkenningsfase kan er boosheid ontstaan. De persoon protesteert hierbij tegen de onmacht. Vanzelfsprekend heeft dit een slechte invloed op je functioneren. Je kan je erg prikkelbaar voelen en weinig geduld opbrengen. Dit gaat niet alleen ten koste van je functioneren, maar heeft ook een negatief effect op de relaties met andere mensen. Vervolgens kan dit een neerwaartse spiraal veroorzaken. In sommige gevallen stralen de effecten van de boosheid en onmacht overal in door.

Depressie fase

Men kan tijdens de verwerking zelfs in een depressie terecht raken. Het gevolg kan zijn dat je jezelf afsluit voor contact. Ook komt het vaak voor dat personen in deze fase de neiging hebben om verslavende middelen te gebruiken. Roken, alcohol, ongezond eten en zelfs drugs kunnen in dit geval verleidelijk zijn. Hierdoor neemt de kwaliteit van je leven natuurlijk enorm af, vooral op de lange termijn. Daarnaast zorgt de verslavende werking er voor dat je na de rouwverwerkingsperiode nog steeds vast kan zitten aan de slechte levensstijl.

Acceptatiefase

Aan het einde van de rouwverwerking komt de acceptatiefase. Tijdens deze fase bereik je erkenning voor je verlies creëer je bewustzijn voor wat dit betekend voor de rest van je leven. Door het verlies te accepteren en een plek te geven zal je beter in staat zijn om je leven weer op te vatten. Herdenking-items zoals een urn, foto’s of een asketting. Bij askettingen van Voordelige Ashangers kun je zelfs de naam of initialen van je dierbaren laten graveren.

Rouwverweking tips

  • Sta je emoties toe

Emoties horen bij verdriet. Wanneer je bij mensen bent die je vertrouwd en jezelf kan zijn, verberg dan niet je emoties wanneer je het over je dierbare hebt. Het hebben van verdriet en emoties bij het verlies van een dierbare is normaal, en mensen zullen je begrijpen. Jezelf hierin kwetsbaar opstellen kan enorm helpen tijdens de rouwverwerking.

  • Zoek afleiding

Om de negatieve spiraal zoveel mogelijk te verbreken kan het helpen om afleiding te zoeken. Pak hobby’s weer op, of ga dingen doen waar je intens gelukkig van wordt. Vooral de eerste periode is dit misschien lastig en kun je hiervan misschien minder genieten, maar het kan je gedachten even afleiden van het verlies.

  • Ga sporten
    Bij afleiding zoeken kan het ook helpen om te gaan sporten. Hardlopen, fietsen of zwemmen, doe vooral iets wat je leuk vind. Ga in ieder geval niet roken of drinken. Als je hiermee al

begonnen bent zal het erg lastig zijn om er mee te stoppen.

  • Zoek hulp
    Lukt het niet om afleiding te vinden of heb je het gevoel dat je bij niemand je verhaal kwijt kan? Overweeg dan professionele hulp te zoeken. Ook als je liever steun zoekt buiten je familie en vrienden, kan dit een overweging zijn. Bij je huisarts kun je terecht met je verhaal welke klachten dit oplevert met betrekking tot je dagelijkse leven. Eventueel kan je huisarts iemand anders inschakelen die gespecialiseerd is in rouwverwerking.